Astanga jóga

Az astanga vinyásza jóga Sri K. Pattabhi Jois-nak köszönhetően vált ismertté, aki a dél-indiai Mysore-ból származik.
Ő az astanga legnagyobb mestere és alapítója. Ezt az irányzatot sokszor a klasszikus indiai jóga modern formájának is nevezik. i.e. 4. században élő bölcs, Patanjali foglalta rendszerbe az astanga jóga 8 ágát,( astanga szanszkrit szó, jelentése 8 ág. asta-8, anga-ág) jóga szútráiban. (Patanjali jóga Szútrái). Ebből az ászana, maga a jóga testhelyzetek a 3. ág, ezt fogjuk gyakorolni az óra során, emellett a légzést, ami a 4. ág (pranayama)

Az astanga jóga kötött gyakorlatsorokból áll, 6 sorozata van.
Ezen az órán az astanga jóga első sorozatát gyakoroljuk (jóga chikitsa), melyet jógaterápiának neveznek.
Ez a testet tisztítja meg a méreganyagoktól, a test egészségét állítja helyre, megerősíti a testet, és növeli a hajlékonyságot.
Az órán 3 dologra fogunk figyelni: légzés (pranayama), fókuszált tekintet (drishti), és maga a jóga póz (asana).
Ezen kívül fontos lesz még az energiazárak (bandha ) tartása.
Az órát Napüdvözlettel kezdjük, majd jönnek az álló, majd ülő ászanák, a végén pedig a levezető ászanák. A gyakorlásnak nemcsak az ászanák adnak majd folyamatosságot, hanem az ászanák között végzett vinyasa(légzéssel összehangolt mozgás), és maga a légzés (ujjayi).
Ez a légzéstechnika segíti az elme lecsendesítését, csakúgy, mint a drishti, a fókuszált tekintet.
Így a gyakorlás egy mozgó meditációvá válik.

Sokan a jógát a hajlékonysággal kötik össze, ami egy téves megközelítés. A jóga nem a hajlékonyságról szól, nem arról szól, ki, milyen szépen csinálja az ászanát, mert épp szerencsésebb testi adottságokkal rendelkezik.
A jóga egy spirituális út. Ezért ajánlom Mindenkinek, hajlékonyságtól, testalkattól, kortól, nemtől függetlenül, aki egy egészségesebb testre és nyugodt elmére, teljesebb érzelmi szintre, ezáltal egy kiegyensúlyozottabb Életre vágyik.
Ez a típusú jóga kiválóan alkalmas más sportágak melletti kiegészítésre, lazításra, nyújtásra.

Várlak szeretettel! Nóra