Stretching

Miért fontos?

Összességében azért, mert ellustultunk, mert sokat ülünk és bár néha sportolgatunk, de utána időhiányra hivatkozva ezt rendszeresen elhagyjuk. Mindezekkel együtt a mozgástartományunkat beszűkítjük, egyre kisebb ívekben, terekben mozdítjuk a végtagjainkat, csavarjuk a törzsünket és elveszítjük ruganyosságunkat, mobilitásunkat. Beszűkül a tüdőtérfogat, előre esnek a vállaink akkor ha csak az izomzatot fejlesztjük, csak „gyúrunk”, de nem nyújtunk.

Mit fogsz kapni általa?

Megtanulod megfelelő légzéstechnikával azokat a gyakorlatokat, amelyeket magad is el tudsz végezi minden sporttevékenység után (a kertészkedés is az!). Megtanulod a gyakorlatok helyes sorrendjét. A rendszeres nyújtás által megelőzöd a fájdalmas és hosszan tartó izomlázat, támogatod a sport utáni regenerációt, megszokod és felismered a normális fájdalmat, jobban megismered a tested. Ki fog szélesedni a mozgástartományod, ruganyosabb, hajlékonyabb lesz a mozgásod – a hétköznapokban is gyorsabban fogsz reagálni váratlan helyzetekre, kisebb lesz a sérülésveszély akár sportolás, akár közlekedés, akár házi- és ház körüli munka közben.

Mi történik egy órán?

Legelőször bemelegítünk. Mezítláb (ha jól esik, akkor zokniban) és szőnyegen dolgozunk, nagyjából egy jógaszőnyegnyi területen. Zenei aláfestéssel az instrukcióim alapján dinamikus és statikus nyújtó gyakorlatokat végzünk úgy, hogy a teljes testen végig haladunk álló, ülő és fekvő helyzetben. Kis segédeszközök (szalag, teniszlabda, stb.) használatával színesítjük, tesszük hatékonyabbá a gyakorlatokat. Alapvetően a saját súlyod, saját húzó-toló-feszítőerőd felhasználásával.